Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Pod ognjenikom
Nekdanji britanski diplomat in alkoholik, na delu v Mehiki poskuša rešiti svoj zakon
  • Naša ocena7/10
  • Vaša ocena-

Pod ognjenikom

UNDER THE VOLCANO

, 1984., , 108 min.
Pod ognjenikomPod ognjenikomPod ognjenikomPod ognjenikomPod ognjenikomPod ognjenikomPod ognjenikom
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Film je bil leta 1984 prikazan na festivalu v Cannesu. Kot zanimivost lahko povemo, da je Hustonova prva izbira za vlogo Geoffreyja Firmina bil Richard Burton, z njim je režiser sodeloval v filmu "Noč iguane". O Malcolmu Lowryju in njegovem romanu je leta 1976 bil posnet dokumentarni film z naslovom "Volcano: An Inquiry Into the Life and Death of Malcolm Lowry", v režiji Donalda Brittaina in Johna Kramera, ki je bil nominiran za oskarja, glas mu je posodil prav Richard Burton.

City of Cuernavaca, Mehika, 1. novembra 1938. Geoffrey Firmin (A. Finney) je nekdanji britanski konzul v mestu, ki je trenutno daleč od svoje nekdanje slave. Dokler ostanek sveta dramatično spremlja dogajanja v Evropi, ki bi lahko svet potisnila v novo vojno, Firmin z domačini obeležuje tradicionalni dan mrtvih, saj je mesto v tem času mnogo slikovitejše od navadnih dni. Kot kronični alkoholik, se nekdanji diplomat ne loči od kozarca, obenem se spominja svoje nekdanje žene Yvonne (J. Bisset), s katero sta se ločila, in svojega polbrata Hugha (A. Andrews), s katerim je Yvonne imela bežno razmerje. Yvonne se ponovno pojavi v Mehiki, z željo, da bi rešila kar se rešiti da v zakonu in s tem Firminu ponedi nenadejano priložnost...

Malo kateri britannski literat 20. stoletja je pustil za seboj tako markanten pečat, kot ga je Malcolm Lowry (1909 - 1957) z romanom Uder the Volcano. Tekst je objavljen 1947. leta in še danes se smatra za enega najboljših britanskih romanov prejšnjega stoletja. (Time ga je uvrstil na seznam 100 najboljših romanov v angleškem jeziku, napisanih po letu 1923.) Deloma je to avtobiografska zgodba, v kateri je avtor združil svoje bivanje v Mehiki pred II. svetovno vojno, v upanju, da bi rešil svoj propadli zakon, ob konstantnem pijančevanju. Po Lowryjevi smrti je roman postal zelo zanimiv za filmske producente, a je do ekranizacije bilo potrebno npočakati vse tja do leta 1984, ko se je režiranja lotil eden največjih filmskih ustvarjalcev 20. stoletja, John Huston (Blago Sierra Madre, Afriška kraljica).

V glavni vlogi je britanski igralec A. Finney (Tom Jones, Erin Brokovich), kateremu je to bila ena najboljših vlog v karieri. Uprizoril je vrhunski nastop, med drugim je bil tudi nominiran za oskarja in zlati globus. V vlogi njegove soproge je J. Bisset (Ameriška noč, izvršenje), medtem ko polbrata portretira A. Andrews (Holcroftova pogodba, nanizanka vrnitev v Brideshead).

 

 

 



Povezane vesti
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala