Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Krvava nedelja
Zgodba o krvavem dnevu spopadov
  • Naša ocena8/10
  • Vaša ocena-

Krvava nedelja

BLOODY SUNDAY

, 2001., Irska, Velika Britanija, 105 min.
Krvava nedeljaKrvava nedeljaKrvava nedeljaKrvava nedeljaKrvava nedelja
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Film pripoveduje zgodbo o Krvavi nedelji, o samo enem dnevu od zore do noči, od prihoda tisočih vojakov na ulice obleganega mesta do nasilnega spopada med pripadniki Padalskega polka in množico civilnih protestnikov. Spremlja tako britanske vojake in policiste kot civiliste z obeh versko sprtih strani.

Posebej se osredotoči na štiri ljudi: Ivana Cooperja, idealističnega voditelja Gibanja za državljanske pravice, protestanta v katoliškem taboru, ki deli sanje o mirnih spremembah Martina Lutherja Kinga ; Gerryja Donaghyja ,17-letnega katoliškega upornika, ki bi se rad umiril in poročil s protestantskim dekletom, žal pa ga dogodki potegnejo v nasilni spopad z vojaki; brigadirja Patricka McLellana, poveljnika britanske vojske v Londonderryju, ki je prisiljen stopiti v odločno akcijo, da bi preprečil protestni marš in na mladega vojaka, radijskega operaterja padalskega polka, ki mora s svojo enoto prekaljenih veteranov vdreti v Bogside.

Krvava nedelja je vojni film o boju za mir, posnet v živem, ultrarealističnem stilu na ulicah in med množico, v poveljstvih in zakotnih uličicah, z metalci kamenja in aktivisti, generali in navadnimi vojaki. Film je s svojim skrajno omejenim časovnim okvirom in epskim stopnjevanjem pravi čustveni vrtiljak, napeta "Bitka za Alžir" Severne Irske: portret spopada med neustavljivo silo in negibno oviro, kar 700 let trajajoči spopad med Britanijo in Irsko predstavlja. Hkrati je, v luči spopada močne armade in obleganega, upornega mesta, brezčasna in univerzalna zgodba, ki odmeva po celem svetu in skozi vso zgodovino, od obleganja Troje do arabsko-izraelske vojne.


Povezane vesti
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala