Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Osumljenih pet
Agenti poskušajo spoznati ozadje brutalnega umora na ladji
  • Naša ocena9/10
  • Vaša ocena9/10

Osumljenih pet

The Usual Suspects

, 1995., ZDA, 106 min.
Osumljenih petOsumljenih petOsumljenih petOsumljenih pet
8.9
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Osumljenih pet je vznemirvljiv detektivski film z nenavadno, sugestivno atmosfero, kompleksnim in natančno dodelanim scenarijem z nepričakovanimi obrati (Christopher McQuarri je bil zanj nagrajen z oskarjem) in izvrstnimi igralskimi interpretacijami C. Palminetrija, S. Baldwina ter K. Spaceya, ki je s tem nastopom osvojil oskarja za stransko vlogo.

V kalifornijskem mestu San Pedro se je zgodil veliki zločin: zaradi motnih poslov je bilo v luki ubitih okoli trideset ljudi. Edini dvojec, ki je preživel, Madžar in neugledni pohabljenec (K. Spacey), za katerega se izkaže, da dela kot skrivalec orožja, sta edini resnični priči dogajanja. Med policijsko preiskavo, ki jo vodi izkušeni preiskovalec Kujan (C. Palminteri), Kint začne pripovedovati, kako se je zločinska akcija odvijala, kaj se je dogajalo pred njo in kateri so bili njeni pravi razlogi. Sled vodi do drugega zločina, ki se je zgodil pred dvema mesecema v New Yorku pri velikem ropu orožja. Kujan verjame, da bi organizatorji tega ropa lahko bili ključ za rešitev tragedije v San Pedru, še posebej glavni osumljenec, nekdanji policist Keaton (G. Byrne). Kintova zgodba in elementi izpovedi, ki jih podaja Madžar v bolnišici, nakazujejo, da je steber zločina Kayser Söze, briljantni kriminalec, o katerem se ne ve nič.

S svojo nenavadno zgodbo, ki znotraj svoje detektivske matrice napeljuje na demonsko, je film dobil kultni status in se uvrstil na sam vrh ameriških stvaritev znotraj žanra iz devetdesetih let. Režiral ga je Bryan Singer, ameriški režiser, ki je med ostalim režiral tudi hvaljene filme Superman Returns, X-Men in Valkyrie.

 


Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala