Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Zadnji škotski kralj
Mladi škotski zdravnik postane priča terorja in zločinov ugandskega diktatorja Idija Amina
  • Naša ocena8/10
  • Vaša ocena8/10

Zadnji škotski kralj

THE LAST KING OF SCOTLAND

, 2006., Velika Britanija, 121 min.
Zadnji škotski kraljZadnji škotski kraljZadnji škotski kraljZadnji škotski kraljZadnji škotski kraljZadnji škotski kralj
8.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Mladi škotski zdravnik Nicholas se upre želji staršev, da bi nadaljeval staro družinsko prakso, in odide v Ugando. Tam se zbliža s privlačno ženo svojega nadrejenega, a še usodnejše je njegovo srečanje s karizmatičnim predsednikom Idijem Aminom, ki je prišel na oblast z vojaškim udarom in Ugandčanom obljublja boljše čase. Nicholasa zaposli kot osebnega zdravnika in svetovalca, toda mladeničeve idilične sanje se kmalu porušijo, saj se Amin počasi spreminja v okrutnega diktatorja.

V oddaljeni državi naj bi doživel noro pustolovščino, a ko naivni zdravnik sredi sedemdesetih prispe v Ugando upajoč, da se bo zabaval in hkrati nudil pomoč, se znajde v šokantnem popotovanju v najtemačnejše kraljestvo na zemlji: potovanju v človeško srce. To je zgodba Zadnjega škotskega kralja, ki je na velikem platnu poustvarila svet Ugande pod poblaznelo vladavino Idija Amina. Film spretno meša fikcijo in dejstva, odlikuje pa ga tudi izjemen nastop Foresta Whitakerja kot Amina. Pravzaprav je film izklesal dve neverjetni upodobitvi: karizmatičnega in psihopatskega vladarja, ki je opustošil svojo državo, ter priče zgodovine, ki končno zbere pogum in se postavi po robu. Film so posneli v Britaniji in Ugandi.

Giles Foden je s svojim romanom, ki ga je izdal leta 1998, mnogim odprl oči. Foden, ki se je iz Anglije pri petih letih preselil v Afriko in del otroštva preživel v Ugandi, si je dolgo želel napisati roman o čudaškem in grozljivem režimu Idija Amina. Končno je našel način, kako odstreti pajčolan z mitologije, ki obdaja Amina, in priti v intimno srce diktatorjevega sveta – ustvaril je mladega zdravnika, ki postane Aminov prijatelj in zaupnik, in se znajde ujet v kraljestvu, ki postaja vse bolj nasilno in iz dneva v dan bolj kaotično. Izmišljene moralne dileme dr. Nicholasa Garrigana meša s šokantno resničnimi zgodbami o Aminovi vladavini. Tako nudi vpogled ne le v preteklost Ugande, ampak tudi zastavlja ključno vprašanje, kako se odzovejo običajni ljudje, kadar so soočeni z najbolj okrutnimi dejanji sočloveka.


Povezane vesti
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala