Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Mož, ki je ujel Eichmanna
Izraelska tajna služba se odpravi v akcijo iskanja nacističnega zločinca A.Eichmanna
  • Naša ocena7/10
  • Vaša ocena-

Mož, ki je ujel Eichmanna

THE MAN WHO CAPTURED EICHMANN

, 1996., ZDA, 93 min.
Mož, ki je ujel EichmannaMož, ki je ujel EichmannaMož, ki je ujel EichmannaMož, ki je ujel Eichmanna
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Leta 1997 za prestižnega Emmyja v kategorijah najboljše glavne moške vloge (Robert Duvall) in najboljše montaže nominirani film, je izjemno intrigantna in zanimiva zgodovinska televizijska triler-drama izkušenega televizijskega filmarja Williama A. Grahama, obenem pa uspela adaptacija hvaljene in nagrajevane avtobiografske knjige Eichmann v mojih rokah Petra Z. Malkina in Harryja Steina.

Argentinska prestolnica Buenos Aires leta 1960. Ko v kavarni zasliši glas fanta svoje hčere Angele (C. Font), slepi stari Žid Laszlo Ungari (J. Pierre Reguerraz) prestrašen ugotovi, da se pred njim nahaja njegov nekdanji mučitelj. Lazslo je namreč eden od Židov, ki so preživeli holokavst in mučenje v koncentracijskem taborišču Auschwitz v drugi svetovni vojni, na roki pa mu je za vedno ostala vtetovirana taboriščna številka. Ob preganjavici spominov iz tistega časa, je Laszlo prepričan, da je pred njim zloglasni nacistični zločinec Adolf Eichmann (R. Duvall), eden od ključnih organizatorjev holokavstva in koncentracijskih taborišč, v katerih je življenje izgubilo šest milijonov Židov. Ko ta informacija hitro pride do Petera Malkina (A. Howard), agenta izraelske tajne službe Mossad v Tel Avivu, ta s svojimi kolegi Isserjem Harelom (J. Tambor), Uzijem (J. Laufer) in Davidom (S. Robards) nemudoma odide v akcijo.

V želji, da bi potrdil Eichmannovo identiteto, Peter za spremljanje in fotografiranje angažira argentinskega takstista in Mossadovega sodelavca Meira (J. Brooks). Medtem, ko se spominja lastne družinske tragedije, v Auschwitzu je bila ubita njegova starejša sestra, Peter kmalu prejme Meirove fotografije, ki potrdijo, da je Eichmann v resnici nastanjen v Buen Airesu. Pod lažnim imenom Ricardo Clement živi zelo skromno in zadržano življenje, v hišici v predmestju z družinico, ki se vsak večer vrača z dela. Ko nekaj časa spremlja Eichmana in zapisuje njegov dnevni urnik, Peter s kolegi izdela natančen načrt za njegovo ujetje, začasno namestitev na tajni lokaciji in končno premestitev v Izrael ...

Film, posnet v soprodukciji slovitega oskarjevca Roberta Duvalla, ki odlično interpretira tudi glavno vlogo, v nekaterih podrobnostih odstopa od zgodovinskih dejstev, povezanih z lovom na zloglasnega Adolfa Echmanna, ključnega organizatorja holokavsta in izvedbe "končne rešitve", izstrebljenja Židov v koncentracijskih taboriščih. Za primer, ujeti Ejchmann je bil iz Buenos Airesa v Jeruzalem premeščen z modelom letala Bristol Brittania, ki je bil v uporabi zelo kratek čas, ker so ga hitro zamenjali večja potniška letala, zato je za potrebe snemanja filma uporabljen Boeing 707.

Zelo intrigantna tema, spretno spisan scenarij nadarjenega Lionela Chetwynda in pregledna Grahamova režija so dopolnjeni z izvrstno glasbo nagrajevanega  Laurencea Rosenthala, ki je bil v svoji karieri dvakrat nominiran za Oskarja, učinkovito fotografijo cenjenega Roberta Steadmana in razpoloženimi igralskimi nastopi. Ob znanem Arlissu Howardu sta Duvallovi partnerja izvrstni karakterni igralec Jeffrey Tambor ter Jack Laufer.

 


Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala