Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Temna zvezda
Zgodba o štirih astronautih, ki globoko v vesolju uničujejo nestabilne planete
  • Naša ocena6/10
  • Vaša ocena6/10

Temna zvezda

Dark Star

, 1974., ZDA, 83 min.
Temna zvezdaTemna zvezdaTemna zvezdaTemna zvezdaTemna zvezda
6.4
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
"Temna zvezda" je univerzalna zgodba o človeški eksistenci, kontekstualizirana z motivi znanstveno-fantastičnega žanra. Film je služil kot navdih vrsti kasnejših žanrovsko podobnim projektom, najbolj pa bodoči klasiki "Alien", kjer jer koscenarist bil prav Dan O'Bannon. Poleg njega igra v filmu še trojica debitantov: B. Narelle, C. Kuniholm in D. Pahich. Carpenter je s filmom trasiral kariero enega od najpomembnejših sodobnih ameriških režiserjev žanra znanstvene fantastike in hororja.

V 22. stoletju človeštvo kolonizira bližnje vesolje in taj pošilja  misije katerih naloga je uničiti nestabilne planete. Zadnjih dvajset let se s tem ukvarja posadka vesoljske ladje Dark Star s posadko: poročnik Doolittle (B. Narelle), narednik Pinback (D. O'Bannon), Boiler (C. Kuniholm) in Talby (D. Pahich). Njihovega preminulega komandanta Powella vzdržuje kriogeni sistem medtem ko rutinsko misijo občasno prekinjajo problemi z meteoriti. Pravi problemi pa se začnejo, ko zataji ladijski računalnik in se vrstijo okvare pri čemer se nadzoru izmakne ena od inteligentnih bomb, ki misli da ima božje poslanstvo

Kariere mnogih režiserjev so obeležili njihovi debitantski dolgometražni filmi. V primeru slavnega ameriškega režiserja  Johna Carpentera (Napad na policijsko postajo, Noč čarovnic) je to "Temna zvezda". Carpenter je na njemu začel delati še kot študent s kolegom Danom O'Bannonom s katerim je napisal izvirno zgodbo in scenarij. Ko se je leta 1970 proslavil kot koscenarist z Oskarjem nagrajenega kratkometražnega igranega filma "The Resurrection of Broncho Billy", katerega tekst je napisal s samo dvaindvajsetimi leti, se je takoj po zaklučku študija posvetil delu na svojem dolgometražnem prvencu. Film je na koncu stal šestdeset tisuč dolarjev, a briljantno skupno delo Johna Carpenterja in Dana O'Bannona je ustvaril iluzijo neprimerljivo izdatnejše sproduciranega projekta. Skoraj vse sta naredila sama. Carpenter je režiral film, skladal glasbo za njega ter ga produciral, O'Bannon pa je nadzoroval delo na specialnih efektih, osmislil scenografijo in na koncu montiral film. Poleg tega je prevzel tudi eno do vlog v filmu.

 


Povezane vesti
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala