Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Dobro urejeni mrtveci
Risto in Safet, delavca v mrtvašnici, stavita koliko trupel bosta sprejela v enem dnevu.
  • Naša ocena8/10
  • Vaša ocena-

Dobro urejeni mrtveci

Dobro uštimani mrtvaci

, 2005., BIH, Slovenija, Francija, Italija, 92 min.
Dobro urejeni mrtveciDobro urejeni mrtveciDobro urejeni mrtveciDobro urejeni mrtveci
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Risto in Safet sta zaposlena v mestni mrtvašnici, morbidni delavnik pa si velikokrat popestrita s stavami, koliko trupel bo tisti dan prispelo v mrtvašnico. Nekega dne Risto stavi, da jih bo manj kot štiri, Safet pa pravi da jih bo več, toda usoda se neusmiljeno poigra s prijateljema, kajti iz smrti se ne gre šaliti ... vsaj ne preveč. Črna komedija je drugi celovečerec Benjamina Filipovića.

Bosna, 2004. Risto in Safet sta zaposlena v mestni mrtvašnici. Dolge dneve si krajšata s stavami, koliko trupel bo prispelo v mrtvašnico. Nekega dne Risto stavi, da bosta prejela manj kot štiri, Safet pa meni, da bodo štiri ali več. Do konca stave je samo še slabe pol ure, v mrtvašnici pa je šele eno truplo.

Ruždija Kučuk, mestni povojni spletkar. Ker v Bosni po izbruhu vojne ni železniškega prometa, prevaža potnike s traktorjem, ki ga je kot človekoljubno pomoč prejel od nizozemske vlade. Ker pa so polja polna min, traktorja ne more uporabljati v prvotni namen, zato ga preoblikuje v lokomotivo. Zaradi svojega nestanovitnega značaja Ruždija trpi za nenavadno boleznijo: vsakič ko se znajde v izredno čustveni in stresni situaciji, omedli in ga doleti kratka klinična smrt. Znova se mu to zgodi, ko ves razburjen obišče Ministrstvo za promet z zamislijo, da bi privatiziral del železniške proge med svojo vasjo in Sarajevom. Risto že skoraj slavi svojo zmago, ko v mrtvašnico prispejo tri sveža trupla.

Rijad Čengić, 29, arhitekt. Po vojni je zapustil Sarajevo in svojo kariero nadaljeval na Nizozemskem. Srečal je Daria, Sarajevčana istih let, ki je tam opravljal podiplomski študij. Nekaj tednov se je podaljšalo v dve leti. Prijatelja sta se nato vrnila v Sarajevo, saj je Dario dobil priložnost, da se kot predstojnik zaposli na Ministrstvu za promet. Rijad se je zaposlil v zasebni arhitekturni pisarni. Tam pa se nenehno spopada s težavami, saj ga njegov šef sovraži. Napetost med njima tistega jutra doseže višek, saj Rijad na delo pride nekaj minut prepozno in je nemudoma odpuščen.

Jezen in razočaran uniči pisarno, se razide z Dariom in se ubije v izredno nenavadnih okoliščinah: pade s strehe svojega stanovanja. Zdi se, da je naredil samomor. Ministrica za promet, Envera Hadžić, okoli 45. Po običajnem jutru jo čaka zelo pomembna naloga: sklenitev dobrega posla med pogajanji z delegacijo EU. Slednjo zanima nakup deleža v mestnem železniškem sistemu.

Envera si pred sestankom krajša čas z ogledom in občudovanjem posnetka enega izmed svojih ministrskih govorov. Tako je zadovoljna s seboj, da se skoraj fizično zadovolji, a zmoti jo vratar: prišel je neznanec, ki želi privatizirati del železnice. Kakšen idiot! Po uspešnem sestanku se ministrica odpravi k svojemu osebnemu maserju. Pred semaforjem na streho njenega avtomobila pade truplo. Envera hoče zbežati, a nihče ne more ubežati pred svojo usodo. Srećko Piplica, upokojeni častnik JLA, 60. Konstrukcija njegove mojstrovine je v zaključni fazi: dizelsko letalo. Srećko želi postati prvi Bosanec v Guinnessovi knjigi rekordov, predvsem pa bi rad obiskal svojo hčerko, ki že od začetka vojne živi v Ameriki. Toda poleti z letalom so zelo dragi. Srećko vzleti s svojim izumom, leti nad mestom, zbega Rijada Cengića in pristane na glavi Envere Hadžić. V mrtvašnici so štiri trupla in Safet dobi stavo. Toda Ruždija Kučuk se prebudi in pokvari slavje.


Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala