Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Strogo kontrolirani vlaki
Zgodba o ljubezenskih problemih mladega delavca železniške postaje v okupirani Češki
  • Naša ocena8/10
  • Vaša ocena-

Strogo kontrolirani vlaki

OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY

, 1966., Češka, 89 min.
Strogo kontrolirani vlakiStrogo kontrolirani vlakiStrogo kontrolirani vlakiStrogo kontrolirani vlakiStrogo kontrolirani vlakiStrogo kontrolirani vlaki
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Film je leta 1967. in 1968. osvojil številna priznanja in nagrade na Češkoslovaškem in v svetun največji uspeh pa je bil Oskar za najboljši film iz neangleškega jezikovnega področja. S časom je film postal eden od najbolj cenjenih filmov češke pa tudi svetovne kinematografije. Tako je na primer leta 1982. bil v anketi, ki jo je organiziral UNESCO, uvrščen v popis sto največjih del svetovne kinematografije, leta 2005. pa se je ponovno, kot edini češki film, našel na lestvici sto najboljišh filmov vseh časov ameriškega časopisa Time.

Zgodba se dogaja ob koncu druge svetovne vojne v češkem mestecu Kostomlaty. Mladi Miloš Hrma je končal prometni tečaj in začel delati na železniški postaji da bi s časom postal odpravnik vlakov. Šefa postaje najbolj zanimajo golobi med tem ko pa odpravnika vlakov Hubičku zanimajo ženske. Tudi Miloš ima dekle, kondukterko Mašo, vendar je še kar sramežljiv in nesamozavesten. Potem, ko preživi ne najbolj uspešno ljubezensko noč z Mašo, se hoče Miloš ubiti vendar ga rešijo in doktor mu svetuje naj si najde neko bolj izkušeno žensko. In medtem ko se na postaji ukvarjajo z ljubezenskimi težavami doživljajo Nemci na bojišču poraze, pa tudi vlaki jim vse bolj pogosto letijo v zrak. Neki strojevodja opozori Hubičku da bo tudi mimo njihove postaje pripeljal vlak s strelivom in da bi morld nekdo na njega vreči eksploziv.

Potem ko je leta 1956 jiri Menzel režiral eno epizodo v omnibusu Biseri na dnu, posneto po pripovedkah Bohumila Hrabala, se je leto dni kasneje mladi režiser spet vrnil k Hrabalu v svojem prvem celovečernem fillmu. Film "Strogo kontrolirani vlakovi" je nastal po istoimenskem Hrabalovem romanu, scenarij pa sta skupaj napisala Hrabal in Menzel, s čimer se je začela njuno dolgo in uspešno sodelovanje. V zgodbi o zaposlenih na železniški postaji, ki so, medtem ko se okoli njih dogajajo grozote svetovne vojne, zaposleni s svojimi vsakdanjimi problemi, se komični toni iz začetka filma postopno mešajo z resnejšimi zato, da bi se na koncu povsem umaknili pred tragičnimi.


Povezane vesti
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala