Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Ne meč'te se stran
Šest mladih med 25. in 30. letom išče identiteto, ljubezen in uspeh
  • Naša ocena7/10
  • Vaša ocena-

Ne meč'te se stran

SINGLES

, 1992., ZDA, 99 min.
Ne mečNe mečNe mečNe mečNe mečNe mečNe meč
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Singles je drugi Cameronov film, ki je potrdil njegov talent za portretiranje različnih karakterjev (v filmu jih je več kot 40), odslikavanje ambienta (ponovno Seattle) in spuščanje v nenavadne pripovedne kombinacije (film je razdeljen na poglavja) ter postopke (liki občasno govorijo naravnost v kamero).

Glavni junaki filma, ki se ločijo od ostalih in imajo svoje "zgodbe", so šest mladih, starih od 25 do 30 let, ki so v glavnem povezani z glasbeno sceno Seattlea. V poskusu samostojnega življenja, soočeni z negotovimi karierami, višanjem življenjskih stroškov, s povečano družbeno zavestjo ter univerzalno težnjo po ljubezni, si skupina prijateljev in znancev deli sanje, ljubezen do glasbe in skupno dvorišče zgradbe, v kateri stanujejo.

Steve Dunne (C. Scott), se ukvarja z urbanisitčnim načrtovanjem. Odločil se je, da se bo povsem odrekel ljubezni, vse dokler ni poznal Linde. Linda Powell (K. Sedgwick) dela v agenciji za zaščito okolja. Zanjo sta v življenju najpomembnejši dve stvari - ljubezen in vzajemno zaupanje. Zato veliko pričakuje od Stevea, posebno, ko ugotovi, da je noseča. Janet Livermore (B. Fonda) je Steveova prijateljica in svetovalka za srčne težave, dobra in predana oseba. Zaljubljena je v Cliffa, pevca grunge zasedbe Citizen Dick. Cliff Poncier (M. Dillon) nikoli nikogar ni ljubil tako kot glasbo in več časa posveča svojim nastopom kot svojemu (pol)dekletu Janet. Debbie Hunt (S. Kelley) ves čas išče ljubezen. Naivno verjame, da je dovolj zamenjati svoj videz in posneti videospot, da bi se vse spremenilo na bolje. David Bailey (J. True) ima povsem izviren pristop k intimnemu življenju - na ljubezen gleda kot na eksistencialno partijo šaha med spoloma.

Teh šest junakov je obkroženih z galerijo stranskih likov, urbanim okoljem in lokalno glasbeno sceno. Kljub temu, da Crowe izpostavlja, da je tema filma njihovo iskanje identitete, je ta napolnjen s toliko življenjskimi detajli in zgodbami ter prežet s humorjem,  da v nobenem trenutku gledalec ne doživlja tistega, kar gleda, kot mučenje ali globokoumno psihološko prodiranje v junake. Crowe je izjemno vešč zabavljač in izobražen režiser, ki želi kompleksne teme ponuditi na lahkoten in navidez enostaven način. 

Scenarist in režiser Cameron Crowe je bil cenjen sodelavec slovitega mesečnika Rolling Stone, proslavil pa se je s svojim privm filmom Say Anything (1989), subtilno in romantično najstniško zgodbo z galerijo zanimivh karakterjev, od mladoletnih junakov do njihovih staršev, postavljeno v izjemno pisano odslikano vzdušje Seattlea. Cameronov drugi film, Singles, je film, ki se umika pred matrico ameriškega mainstream in neodvisnega filma ter ga je nemogoče primerjati s kakšnim drugim. Zasluge za njegov uspeh gredo edino Croweu, ki kljub delu za veliki studio, kot je Warner Bros ali v neodvisni produkciji, nikoli ne dostopa od svojih stilskih in tematskih predpsotavk.

 

 



Povezane vesti
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala