Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Ledena doba
Tri praživali poskušajo najti očeta otročička, ki so ga rešili.
  • Naša ocena8/10
  • Vaša ocena8/10

Ledena doba

ICE AGE

, 2002., ZDA, 80 min.
Ledena dobaLedena dobaLedena dobaLedena dobaLedena dobaLedena dobaLedena doba
8.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
"Ledena doba" je eden od najboljših dolgometražnih animiranih filmov odkar je žanr koncem 1980-ih in začetkom 1990-ih doživel nepričakovani preporod. Razlog temu je, predvsem v ameriški kinematografiji, v novem pristopu dela dolgometražnih animiranih zgodb, ki jih je zaznamovala uporaba vse močnejših računalniških programov pazljivo prilagojenih zgodbam, likom in vizualnim rešitvam. Zato se ne gre čuditi, da za uspehom tega filma stoji magister računalniške grafike Chris Wedge, katerega kratkometražni animirani film "Bunny" (1998) je bil nagrajen z Oskarjem.

Zemlja pred dvajset tisoč leti. Medtem ko večina živali zapušča svoje domove in se namenja v južne kraje, kamor se bodo umaknile pred navalom mraza in novo ledeno dobo, se  nad življenjem razočarani mamut Manfred odloči, da jo mahne v nasprotno smer. Nepričakovano se mu na poti pridrući lenivec Sid, ki je enostavno prespal odhod svoje vrste. Trpeč, v družbi gobezdavega in nerodnega sopotnika, reši Manfed iz reke dojenčka, katerga mati se utopi v reki potem ko njeno pleme napadejo sabljasti tigri pod poveljstvom okrutnega Sota. Odločena da najdeta dojenčkovega očeta, vzameta ponujeno pomoč sotovega pomočnika Diega, ki pa ima svoje motive za pridružitve reševalni ekipi...

Magister računalniške grafike Chris Wedge je film režiral s svojim sodelavcem Carlosom Saldanhom, katerega kratkometražni filmček  "Gone Nutty" je bil nominiran za Oskarja. Dvojica avtorjev predstavlja tudi prva imena studija za animacijo Blue Sky Studios, v produkciji katerega je nastala Ledena doba. Firma je bila je ustanovljena leta 1987., od 1997. pa je v lasti odelka za animacijo 20th Century Foxa. Zato je film imel izvrsten vstop na tržišče, še boljše pa so bile reakcije publike in kritikov.

Scenaristični trojček Michael J. Wilson, Michael Berg in Peter Ackerman si je zamislil zgodbo o trojici prazgodovinskih živali. Film istočasno lovi gledalca z grenkimi prizori, kot je maestralni prikaz Manfredove družinske tragedije na stenah votline (avtorje so navdihnile prave risbe v francoskem Lascauxu) in z vratolomijami za katere je najbolj zaslužna paralelna zgodba o prazgodovinski veverici Scratu.

Dramaturško slojevit in vizualno očarljivo delo Chrisa Wedgea  je postalo veliki hit v svetu, poleg tega pa je bil nominiran še za Oscarja. Za uspeh filma so zaslužni tudi igralci, ki so posodili glasove likom v filmu. Glasovi: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Goran Višnjić, Jack Black, Jane Krakowski, Chris Wedge


Povezane vesti
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala