Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Betty
Zgodba o odločnosti dekleta na poti do sanj, posuti s številnimi težavami
  • Naša ocena6/10
  • Vaša ocena6/10

Betty

Nurse Betty

, 2000., ZDA, 110 min.
BettyBettyBettyBettyBettyBetty
6.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Črna komedija o bolničarki, ki sanja o tem, da bi spoznala igralca, ki v priljubljeni žajfnici igra zdravnika. Ko plačana morilca ubijeta njenega moža, sama ne vedeč, da hočeta tudi njo ubiti, odide v Los Angeles, da bi spoznala svojega idola, morilec pa ji sledi in mu dekleta nikakor ne uspe likvidirati. Nizajo se komične situacije, prežete s situacijami, podobnimi tistim v žajnficah.

 

Glavna junakinja filma "Betty" je Betty Sizemor (Renée Zellweger), natakarica in oboževalka žajfnic iz Fair Oaksa v Kansasu, mlada ženska dobrega srca, vendar brez sreče v zakonu. Njen mož Del (Aaron Eckhart) je trgovec z avtobobili, ki se do nje slabo obnaša in pozablja njen rojstni dan; medtem, ko Betty tiho in v samoti proslavlja, se še komaj lahko spomni svojih potlačenih sanj o tem, da bi postala prava medicinska sestra.

Nekega večera, ko gleda videoposnetek epizode, predvajane čez dan, Betty v zanosu spremlja njenega priljubljenega lika, Dr. Davida Ravella, ki dvigne pogled proti luni in pove: "Vem, da nekje obstaja nekdo zame". Betty se zdi, da dvigujoči pogled nagovarja ravno njo. Iluzija traja tako dolgo, dokler njen mož ne pride domov z dvema moškima, da bi sklenil sumljiv posel. Med ogledom nadaljevanke Betty postane naključna priča usodno neuspešnim pogajanjem in brutalne smrti svojega moža. Travmatizirana zaradi divjaškega napada pade v stanje fuge (kombinacija amnezije in fizičnega strahu; oseba beži iz svoje običajne okolice in pravzame novo identiteto), ki ji omogoča - celo spodbuja - nadaljnje delovanje ... v svojstveni alternativni resničnosti. 

Betty Sizemore postane "Bolničarka Betty" in se odloči vrniti k ljubezni svojega življenja, Dr. Ravellu, ki ga je zapustila pred oltarjem pred šestimi elti. Betty takoj zapusti Kansas v "posojenem" avtomobilu Buicku LeSabreu, model 1997, ki mu v resnicu sledita morilca njenega moža. Ona ima začetno prednost in je močno osredotočena na svojo misijo. Plačanca popolnoma različno dojemata svoj plen:  Wesley (Chris Rock) jo vidi kot hladno, preračunano zločinko, medtem, ko Charlie (Morgan Freeman) postane obseden z njo. Istočasno iz Fair Oaksa odideta šerif in lokalni reporter, ki preiskujeta umor in Bettyno navadno ter nerazložljivo izginotje. Betty odide v Los Angeles poiskati svojega ljubljenega Dr. Ravella, igralca iz nadaljevanke "A Reason to love". Pri tem ji nerada pomaga nova prijateljica Rosa. Medtem, ko Betty vzpostavlja stik z Dr. Ravellom, plačanca pa ji počasi, vendar zagotovo prihajata na sled, začne življenje oponašati umetnost ... in obratno.

Igralsko ekipo sestavljajo Morgan Freeman (trikrat nominiran za Oskarja), Renee Zellweger (dobitnica Zlatega globusa za najboljši igralko), Chris Rock, Greg Kinnear, Aaron Echart in Tia Texada. Film je v Cannesu dobil nagrado za najboljši scenarij (John C. Richard in James Flamberg), niminiran je bil za Zlato palmo, Renee Zellweger pa je nagrado Zlati globus za najboljšo igralko dobila na podlagi igre v njem.

 


  • 04.05. 02:25
  • 13.05. 00:40
Povezane vesti
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala