Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Sommersby
Zgodba o vojnem povratniku, čigar someščani dvomijo v njegovo identiteto...
  • Naša ocena6/10
  • Vaša ocena6/10

Sommersby

SOMMERSBY

, 1993., Francija/ZDA, 114 min.
SommersbySommersbySommersbySommersby
6.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Francoski filmi redno dobivajo ameriške predelave, ne glede na to, ali gre za komedije ali nagrajevane drame in trilerje. Med njimi je tudi zgodovinska drama "Le Retour de Martin Guerre" (1982) v režiji Daniela Vignea, nagrajena s tremi césarji in nominirana za oskarja v kategoriji najboljše kostumografije...

Čeprav so bili someščani prepričani, da je umrl v Državljanski vojni, v kateri se je boril od začetka leta 1861, se južnjak Jack Sommersby (R. Gere) po šestih letih vrača domov. Izzove navdušenje med znanci, vendar se vseeno boji, kako ga bosta sprejela žena Laurel (J. Foster) in sin Robert (B. Kelley), ki je bil ob njegovem odhodu premajhen, da bi se ga spomnil. Jack naleti na podporo družine in je srečen, ker se je vrnil v normalno življenje. Edini, ki je razočaran, je Laurelin snubec Orin (B. Pullman), Laurel pa opaža, da se je njen mož spremenil, iz arogantnega in egoističnega človeka se je prelevil v skrbno in prijazno osebo. Podobne spremembe opazijo tudi ostali Jackovi prijatelji in nekateri sumijo, da gre pravzaprav za tujca, ki je prevzel Jackovo identiteto.

Film je posnet po romanu Janet Lewis, ki predstavlja učinkovito zgodbo o povratniku iz srednjeveške vojne, katerega sovaščani začnejo sumiti v njegovo identiteto. Zaplet je v ameriški verziji prestavljen v leta po koncu ameriške državljanske vojne, scenarij filma pa je začel pisati dobitnik emmyja Nicholas Meyer. Po njegovem odhodu je tekst dokončala Sarah Kernonchan, ki je vztrajala pri sklicevanju na francoski izvirnik, čemur so se producenti poskušali izogniti.

Nazadnje je "Sommersby" po težavah s scenarijem in avtorskih pravicah prispel v roke režiserja Jona Amiela (Queen of Hearts, mini-serija The Singing Detective), ki se je predstavil s posrečeno kombinacijo romantične drame z elementi trilerja in povojnim prikazom ameriškega Juga, ki je po porazu še bolj kot prej potreboval upanje in novi začetek.


  • 04.05. 20:00
  • 05.05. 12:35
Povezane vesti
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala