Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Upornik Josey Wales
Farmer se priključi vojski, da bi se maščeval vojakom Unije, ki so mu ubili družino
  • Naša ocena8/10
  • Vaša ocena9/10

Upornik Josey Wales

The Outlaw Josey Wales

, 1976., ZDA, 135 min.
Upornik Josey WalesUpornik Josey WalesUpornik Josey WalesUpornik Josey WalesUpornik Josey WalesUpornik Josey WalesUpornik Josey WalesUpornik Josey Wales
8.7
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Od režije prvega filma v karieri (Play Misty for Me, 1971) do filma, ki mu bo prinesel prvega Oskarja za režijo (Neoproščeno, 1992) je Clint Eastwood deloval malo več kot dve desetletji. Že v prvi polovici sedemdesetih je bilo jasno, da je karizmatični igralec in junak špageti vesternov (Dobri, slabi in zli) ter akcijskih trilerjev (Umazani Harry) v enaki meri prepričljiv tudi z druge strani kamere. Najboljši dokaz za to je pričujoči film, ki ga je vsestranski Eastwood režiral in nastopil v glavni vlogi.

ZDA so v kaosu državljanske vojne. Mirni in pošteni farmer z Juga, Josey Wales (C. Eastwood) skrbi za svojo družino in ne sluti, kaj ga čaka. Vojaki Unije, imenovani 'Red Legs' pod vodstvom krutega Terrilla (B. McKinney) oropajo Walesovo farmo, pobijejo duržino in zažgejo hišo. Wales preživi napad in se priključi vojski Konfederacije in zavrne predajo zmagovalni severni strani s svojim nadrejenim, Fletcherjem (J. Vernon). Postane odpadnik ...

Film je že med snemanja dobil (ne)željeno publiciteto, ker je Eastwood zamenjal prvotnega režiserja Philipa Kaufmana (Pot v vesolje) in tako petič v karieri sedel na režiserski stolček. Eastwood je realiziral arhetipsko zgodbo o boju dobrega in zlega, v kateri je ideološko umeščanje povsem nepomembna. Ob Eastwoodu, za katerega številni kritiki trdijo, da je prav tem filmu ustvaril eno svojih najboljših in najbolj večplastnih vlog, igrajo še C. D. George (Little Big Man) ter Eastwoodova današnja partnerka v privatnem življenju, S. Locke (The Heart Is a Lonely Hunter).

Glavnega negativca Terrila igra B. McKinney (Rambo), ena od vlog pa je pripadla tudi Eastwoodovemu igralskemu kolegu iz Umazanega Harryja, J. Vernonu. S spojem tradicionalnih vesternov John Forda in naturalizma iz del Sama Peckinpaha je Eastwoodov film tako režijsko kot vizualno (odlična fotografija Brucea Surtheesa) dosegel uspeh. Nominiran je bil za Oscarja v kategoriji najboljše glasbe po zaslugi Jerryja Fieldinga, ki se je proslavil s partiturami za Peckinpahove hite (Divja horda, Slamnati psi).

 

 

 


Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala