Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Pomlad v Bosni
Richard Gere in Terence Howard v lovu na Radovana Karadžića
  • Naša ocena7/10
  • Vaša ocena-

Pomlad v Bosni

THE HUNTING PARTY

, 2007., ZDA/Hrvaška/Bosna in Hercegovina, 101 min.
Pomlad v BosniPomlad v BosniPomlad v BosniPomlad v BosniPomlad v BosniPomlad v BosniPomlad v Bosni
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Televizijski reporter Simon Hunt (Richard Gere) in snemalec Duck (Terrence Howard) sta dolga leta z ramo ob rami poročala z najbolj vročih vojnih prizorišč po svetu: od Bosne do Iraka, Somalije in El Salvadorja. Dokler se nekega grozljivega dne v Bosni ni vse spremenilo...Kako so lahko našli najbolj iskanega vojnega zločinca, če ga CIA ni mogla najti?

Televizijski reporter Simon Hunt (Richard Gere) in snemalec Duck (Terrence Howard) sta dolga leta z ramo ob rami poročala z najbolj vročih vojnih prizorišč po svetu: od Bosne do Iraka, Somalije in El Salvadorja. Izogibala sta se kroglam in izstrelkom, pošiljala v svet sliko in besedo in pobirala nagrade emmy eno za drugo. Dokler se nekega grozljivega dne v Bosni ni vse spremenilo. Med prenosom v živo na nacionalni televiziji se je Simon zlomil.

Po tistem so Ducka povišali, Simon pa je preprosto izginil iz poročevalskega sveta. Pet let pozneje se Duck vrne v Sarajevo v družbi arogantnega šefa in poročevalskega zelenca Benjamina (Jessie Eisenberg), sina vplivnega očeta, da bi poročala s pete obletnica konca krvavega balkanskega klanja. Kot prikazen iz preteklosti se pojavi tam tudi Simon s ponudbo o ekskluzivni poročevalski novici. Ducka prepriča, da ve, kje se skriva trenutno najbolj iskani vojni zločinec ne le v Bosni, temveč v tem delu sveta sploh, tako imenovani Lisjak. Oboroženi zgolj z drobci nezanesljivih informacij se Simon, Duck in Benjamin podajo na temačno in nevarno misijo globoko na sovražno ozemlje, kjer je mir le navidezen, vojna in njene najbolj grozljive posledice pa še zelo žive …

So na lovu za zgodbo, ki se ponudi enkrat samkrat v življenju, toda ali bodo živeli dovolj dolgo, da bodo lahko poročali o njej? Film temelji na članku v reviji Esquire 'Kaj sem počel med svojimi poletnimi počitnicami' Scotta Andersona. Leta 2005 se je scenarist in režiser Shepard odpravil po sledeh Scotta Andersona in kolegov. Nastanil se je v hotelu Holiday Inn v Sarajevu, od koder so med vojno poročali skoraj vsi novinarji sveta, in od tam naprej proti vasi Čelebići tik ob meji s Črno goro. Prebivalci tistega območja so odkrito simpatizirali z Radovanom Karadžićem in v vasi se je, tako navajajo številni viri, skrival leta 2000. Izkušnje te poti, ki se je v očeh drugih sprevrgla kar v lov na Karadžića samega, so ga vzpodbudile, da je napisal scenarij in se odločil film tudi režirati. Več časa ko je prebil v Bosni, več pogovorov ko je opravil z novinarji in predstavniki ZN in Nata, bolj je bil odločen, da bo film posnel in kako ga bo posnel. Ne gre za preprost akcijski film in ni imel namena predstaviti zgodbe o dokazih in ne-dokazih proti vojnemu zločincu.

Gre za provokativno trditev, ki temelji na dejstvih: Zakaj Karadžića niso nikoli ujeli vsi uradni predstavniki ZN, Cie, Nata in drugih mednarodnih sil, ki so ga (menda) lovile? Prav tako režiser in scenarist poudarja, da film ni naperjen proti srbskemu ljudstvu nasploh. Takoj na začetku zgodbe je jasno, da ima Haag dolg spisek ljudi, ki so zagrešili vojna hudodelstva, in da so med njimi tako Srbi kot muslimani in Hrvati. Toda Karadžić je človek, ki ga že dolga leta (neuspešno) iščejo vsi imenovani in imajo za to na voljo vsa sredstva, pa mu doslej (prav tako tudi Mladiću, na primer) še niso prišli blizu. Govorice pa ne potihnejo in so vseh barv in odtenkov, kakor je (bila) raznolika etnična podoba nekdanje Jugoslavije v tistih koncih. Zdaj je v mnogih predelih preprosto ni več …

Osrednjo vlogo Simona Hunta so zaupali Richardu Gereu, ki je ne le s svojo kariero, temveč tudi humanitarnim delovanjem igralec, ki mu ta vloga leži. V poznih devetdesetih letih je večkrat obiskal Kosovo, Makedonijo in Albanijo ter mu je tamkajšnja problematika bliže kakor marsikateremu drugemu (hollywoodskemu) igralcu. Bosno in zlasti Sarajevo pa je želel še pobliže spoznati. Znan je po humanitarnih obiskih in akcijah v Nikaragvi, Kašmirju, El Salvadorju in Tibetu. Terence Howard je Duck, trezni Huntov sodelavec in snemalec. Igralec se je v vrh prebil z vlogama v filmih Hustle And Flow ter Crash. Franklina Harrisa, osrednjega voditelja tv oddaje in Huntovega šefa so zaupali Jamesu Brolinu, zrelemu igralcu, ki ima za seboj dolgo in bogato kariero. Uspel je upodobiti tipičnega omejenega tv voditelja, ki se klanja producentom in o tematikah, o katerih vodi oddaje, nima pojma. Vlogo skrivnostne Mirjane (v realnosti naj bi bil njen lik moški) so zaupali Diane Kruger, lepi Heleni iz Troje, ki je v tem filmu neprepoznavna.


Povezane vesti
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala