Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Oliver Twist
Ekranizacija romana Charlesa Dickensa o težkem življenju dečka iz londonske sirotišnice
  • Naša ocena7/10
  • Vaša ocena6/10

Oliver Twist

OLIVER TWIST

, 2005., Velika Britanija/Francija/Italija, 130 min.
Oliver TwistOliver TwistOliver TwistOliver Twist
6.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Z oskarjem nagrajeni filmski filmski ustvarjalec Roman Polanski (Pianist) predstavlja svojo filmsko verzijo Olivera Twista, ki je nastala po legendarni knjižni klasiki Charlesa Dickensa o dečku, ki se mu je uspelo rešiti revščine. Z oskarjem nagrajeni filmski filmski ustvarjalec Roman Polanski (Pianist) predstavlja svojo filmsko verzijo Olivera Twista, ki je nastala po legendarni knjižni klasiki Charlesa Dickensa o dečku, ki se mu je uspelo rešiti revščine. Režiser Roman Polanski po vrhunskih filmih, kot sta Rosemary's Baby in Chinatown, predstavlja svoj pogled na London v 19. stoletju – v vse

Sirota Oliver Twist (Barney Clark) in drugi dečki, ki odraščajo v sirotišnici, skoraj umirajo od lakote. Z žrebom določijo, da bo Oliver prosil za še eno porcijo hrane; med večerjo, potem ko so dobili običajno porcijo, Oliver ravnatelja sirotišnice prosi za še. To članom odbora sirotišnice seveda ni všeč in da bi se dečka znebili, se skupaj z g. Bumblom (Jeremy Swift) odločijo poslati Oliverja v vajeništvo komurkoli, ki ga bo pripravljen sprejeti. Potem ko se Oliver za las izogne vajeništvu pri dimnikarju – gre za nevarno delo, pri katerem dečke spuščajo v dimnike, zato se pogosto zadušijo – Oliverja za vajenca sprejme pogrebnik, g. Sowerberry (Michael Heath).

Eden izmed pogrebnikovih vajencev Noah Claypole (Chris Overton) Oliverja razjezi, ko govori o smrti njegove matere, zato ga Oliver pretepe. Ko ga nepravično kaznujejo, pobegne v London. Utrujen in lačen sreča Artfula Dodgerja (Harry Eden), ki mu ponudi prebivališče. Naivni Oliver se znajde v tolpi žeparjev, ki jo vodi mrki Fagin (Ben Kingsley). Spozna tudi okrutnega Billa Sykesa (Jamie Foreman), njegovo punco Nancy (Leanne Rowe) in psa Sykesa. Nekega jutra gre Oliver z Dodgerjem in Charleyem Batesom v mesto. Kmalu mu postane jasno, s čim se dečki zares ukvarjajo: Dodger okrade g. Brownlowa (Edward Hardwicke), ta pa krajo odkrije in sumi Oliverja. Oliver skuša pobegniti, a ga ustavijo in odvedejo na policijsko postajo. Medtem ko ga sodnik Fang (Alun Armstrong) zaslišuje, neki očividec dokaže Oliverjevo nedolžnost. Ljubeznivi g. Brownlow ga odpelje na svoj dom, da bi si opomogel, in ga prepusti skrbi svoje gospodinje, gdč. Bedwin (Frances Cuka).

Fagin in Bill Sykes sta zaskrbljena, da ju bo Oliver izdal policiji, zato se odločita, da ga bosta našla in vrnila v Faginov brlog. Brownlow, ki je prepričan v Oliverjevo poštenje, pošlje dečka k lokalnemu trgovcu plačat pet funtov in vrnit knjige. Toda na ulici Oliverja ugrabita Sykes in Nancy. Prepričan, da je deček pobegnil z denarjem, Brownlow zaključi, da je Oliver kljub vsemu lopov, kakor je sumil njegov prijatelj g. Grimwig (Paul Brooke). Na sedežu tolpe Fagin z zvijačo iz Oliverja izvleče opis Brownlowe hiše in dragocenosti, ki se skrivajo v njej. Sykes in Toby Crackit (Mark Strong) prisilita Oliverja, da ju spremlja pri oboroženem ropu, saj potrebujeta dečka, ki bo zlezel skozi okno in jima odklenil vrata. Rop se ponesreči, Oliver pa je ranjen v streljanju. Bill Sykes odnese hudo krvavečega Oliverja, da bi ga vrgel v reko, ampak pri tem mu spodrsne in sam pade v mrzlo vodo. Toby vrne Oliverja Faginu, pri katerem si deček opomore. Bill Sykes se ves vročičen vrne in prepriča Fagina, da se je treba Oliverja znebiti. V strahu za Oliverjevo življenje sočutna Nancy stopi v stik z Brownlowom. Dogovorita se za skrivno srečanje pod mostom, vendar Nancy zasleduje Fagin. V napadu besa Bill ubije Nancy. Njena prijateljica Bet (Ophelia Lovibond) odkrije njeno truplo in obvesti policijo, ki začne iskati Sykesa. Brownlowa skrbi Oliverjeva varnost, posebej zato, ker je policija našla Sykesa in Oliverja v hiši Tobyja Crackita v zloglasnem delu Londona. Sykes uporabi Oliverja kot živi ščit, ko prek streh beži pred policijo in besno množico. Ko mu spodrsne, se po nesreči obesi. Čez nekaj časa Oliver in g. Brownlow v zaporu obiščeta Fagina, ki izgublja razum. Kljub vsemu, kar se je zgodilo, je Oliverju žal ubogega lopova. Zadržujoč solze Oliver odide z Brownlowom – z upanjem na boljši jutri.


Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala