Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Buffalo Bill
Biografska zgodba o življenju izvrstnega vojaka in izvidnika Buffala Billa
  • Naša ocena6/10
  • Vaša ocena-

Buffalo Bill

Buffalo Bill

, 1944., ZDA, 90 min.
Buffalo BillBuffalo BillBuffalo BillBuffalo BillBuffalo BillBuffalo Bill
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Režiser William A. Wellman (1896-1975) je eden od najbolj izpostavljenih avtorjev klasičnega Hollywooda in eden od največjih mojstrov klasičnega pripovednega stila. Je avtor mnogih antologijskih filmov, poseben uspeh pa je dosegel v žanru vesterna, v katerem je posnel slovite klasike: "Zanka za obešanje", "Rumeno nebo", Čez širni Missouri", "Pumina sled". Med slednje velja uvrstiti tudi film Buffalo Bill, osebno biografijo resnične osebe Williama Frederica Codyja (1846-1917), pogostega protagonista številnih drugih vesternov.

Divji Zahod leta 1887. Kočijo, v kateri se nahajata ameriški senator Frederici (M. Olsen) in njegova lepa hči Lousa (M. O'Hara) napadejo Indijanci. V zanjem trenutku jima življenje reši skavt William Frederick Cody (John McCrea), imenovani Buffalo Bill. Senator prihaja, da bi pospešil izgradnjo železniške proge čez indijanski teritorij, zaradi česar bi morali Čejeni zapustiti svojo zemljo. Čeprav Buffalo Bill opozori senatorja in ostale vplivne može, da bodo Čejeni zaradi njihove odločitve začeli vojno, politiki ne mislijo odstopiti od načrta. V resnici hitro pride do vojne in Čejeni ugrabijo senatorja. Buffalo Bill ga uspe rešiti, zahvaljujoč dejstvu, da je nekod zdavnaj rešil življenje poglavarjevemu sinu Rumeni Nogi (A. Quinn). Indijanci in belci začasno sklenejo mir, pohlepnost belcev, ki iz ubijanja bizonov naredijo glavno turisitčno atrakcijo, pa hitro spet pripelje do vojne. Zaradi nje propade zakon Buffala Billa in Louise (M. O'Hara), ki s tri dni starim sinčkom odide na Vzhod.

V Wellmanovi interpretaciji je Buffali Bill vznemirljiv, zabaven in zelo slojevit lik, okoli katerega Wellman fascinantno sooča civilizacijo in divjino. Kot ostali najuspešnejši Wellmanovi filmi, je tudi "Buffalo Bill" za tiste čase precej subverziven: pri spremljanju usode Buffala Bila po prihodu na Vzhod, Wellman z neskritimi antipatijam prikazuje medijske manipulacije z Buffalovo osebnostjo in njegovim delom potem, ko se je ta zoprestavil korumpiranim politikom in industrijalcevm.

Glavno vlogo je odigral legendarni McCrea (Wells Fargo, Union Pacific, Popoldanski strel), nepozaben tudi po vlogi v eni od najboljših komedij vseh časov, "Sullvanovih potovanjih."


Povezane vesti
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala