Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Goyini duhovi
Slikar Goya v obdobju španske inkvizicije pomaga dekletu v zaporu...
  • Naša ocena7/10
  • Vaša ocena8/10

Goyini duhovi

Goya's Ghosts

, 2006., ZDA/Španija, 113 min.
Goyini duhoviGoyini duhoviGoyini duhoviGoyini duhoviGoyini duhoviGoyini duhovi
7.5
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Leto 1792. Španska inkvizicija muči številne nedolžne žrtve. Lepa hči bogatega trgovca Inés, ki jo Francisco Goya uporablja kot model za angele, je aretirana zaradi absudnih obtožb, zato ji slikar poskuša pomagati...

Zadnji film Milosa Formana je kostumirana drama, ki se odvija v Španiji leta 1792. To je obdobje inkvizicije, Španija pa je še posebej znana po svoji krutosti. Preganjajo protestante, žide in čarovnice, pa tudi umetnike, saj se za njihova dela smatra, da nosijo satirično stališče do Cerkve.

Mlada Inés (Natalie Portman) je Goyina (Stellan Skarsgård) muza. Nekega večera s prijatelji obišče gostilno, kjer strežejo svinjino, ki jo iz nekega razloga zavrne. Ta zavrnitev članom inkvizicije ne uide, zato jo obtožijo židovske veroizpovedi in jo podvržejo mučenju, v čemer prednjači brat Lorenzo (Javier Bardem).

Inésin oče jo v sodelovanju z Goyo neuspešno poskuša spraviti iz zapora, vendar pod pritiskom tepeža in ostalih vrst mučenja dekle podpiše lažno priznanje. Takrat se njen bogati in vplivni oče Tomás Bilbatúa (José Luis Gómez) odloči maščevati Lorenzu in ga s pretepanjem prisili, da podpiše dokument, v katerem priznava, da je njegova mama opica.

Lorenzo zato odide iz Španije z reputacijo lažnivca, Goya pa postane nepriljubljen, ko naslika zelo neprimeren portret kraljice Maríe Luise (Blanca Portillo) kot varovanec njenega moža, kralja Carlosa Četrtega (Randy Quaid). Ne glede na vse Inés zaradi podpisanega priznanja še naprej ostaja v zaporu.

Petnajst let pozneje, ko Napoleonovi tropi napadejo Španijo, in je inkvizicija končno uničena, Lorenzo postane sledilec Alianse in se vrne v domovino. Osvoboditi poskuša Inés, a ne pričakuje šokatnega odkritja, ki ga tam pričaka...

 

 

 


Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala