petek, 11.07.2025 21:45
Za sosedovo mizo
Salzkammergut je območje z največ jezeri v Avstriji. Med alpskimi vrhovi leži 76 gorskih jezer s pitno vodo. Globoko v gorah je že milijone let skrit dragocen zaklad - kamena sol. Sol iz morij, ki se je ob nastajanju Alp ujela pod debelimi plastmi kamnin, se tako kot v bronasti dobi še vedno večinoma pridobiva ročno. Prodaja se neobdelana, nebeljena in nerafinirana, zato ohranja svojo sivorožnato barvo. Alpska sol bogati kulinariko v regiji Salzkammergut. V njej marinirajo sveže ujete jezerske zlatovčice in jih pečejo na odprtem ognju. Svinjska pečenka, pečena na soli, je še posebej dišeča in mehka. Ščep soli pa ne sme manjkati niti v pecivu apfelschlangl, ki se lahko kosa z jabolčnim zavitkom.
ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Wilma Pradetto