sobota, 13.12.2025 17:20
Ah, ta leta!
Hrana povezuje ljudi, družine, generacije in kulture. Je univerzalen jezik: tudi če ne poznamo vseh besed, razumemo njegovo govorico. O običajih in obredih, ki spremljajo pripravo in uživanje hrane, se bomo pogovarjali z zgodovinarko dr. Dragico Čeč z Znanstveno-raziskovalnega središča v Kopru. Ukvarja se s proučevanjem vsakdanjega življenja v preteklosti, s kulturno zgodovino in družbenimi praksami, med katere spada tudi prehranska kultura. S kuharskim mojstrom z mednarodnimi izkušnjami Jožefom Oselijem, ki je v dolgi in bogati karieri kuhal za številne kraljeve glave in bil osebni butler maršala Tita, se bomo odpravili na kulinarično potovanje okoli sveta. Spoznali bomo tudi razvoj čokolade, priljubljenega živila, ki je k nam pripotovalo čez ocean. Da hrana res povezuje ljudi in različne kulture, pa nam bodo pokazali tudi v Novem mestu, kjer bodo ta mesec že drugič letos pripravili prireditev Okusi svetov. Ker se tudi kuharske knjige selijo na splet, bomo v rubriki Ah, ta splet! pobrskali za recepti, objavljenimi na portalu Babica kuha.