nedelja, 30.06.2024 18:45
Village Folk - Ljudje podeželja
V mestu Bra v Piemontu so se zbrali mali sirarji iz vsega sveta in na ulicah in trgih ponudili več sto različnih sirov. Pravi sejem biotske raznolikosti. Anna Karine ima sirarno na Norveškem , kjer izdeluje »glitos« sir , ki ga pripravijo s karamelizacijo sladkorja, Eirny iz Islandije nam predstavi skyr , Roberto nam pove zgodbo o siru-torti, ki je dobil ime po Mona Lizi. V Bra so prišli tudi mali kmetje iz Afrike, Julijus se ukvarja , tako kot že njegovi predniki , s priprejo mleka v Keniji, Fantalle je pastir kamel iz Etiopije. Kamelje mleko in jogurt z dodatkom saj oziroma oglja , ki ga izdeluje julijus, sta tudi zdravilna. Sejem sirov malih sirarjev organizira mednarodno združenje Slow Food, ki s svojimi projekti ščiti male kmete in pridelke in izdelke , ki zaradi nadvlade multinacionalk , ki se ukvarjajo s hrano, danes pospešeno izginjajo.