Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Dobri fantje
Mafijec opiše svojo pot na vrh ter propad sebe in svojih partnerjev v zločinu...
  • Naša ocena9/10
  • Vaša ocena10/10

Dobri fantje

GOODFELLAS

, 1990., ZDA, 146 min.
Dobri fantjeDobri fantjeDobri fantjeDobri fantjeDobri fantje
10.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Scorseseov epski film o mafijcu ki je pričal proti svojim partnerjem v zločinu je eden od najboljših filmov devetdesetih, če ne vseh časov. Legendarni režiser Scorsese nemilostno secira vse sloje družbe tako da potrpežljivo spremljamo vzpon nekega mafijca obenem pa prikazuje ustroj mafije brez olepševanja in lažnega zanosa.

Petdeseta v New Yorku,  če ste trinajstletnik ki sanja hitre avtomobile in lepe punce, je samo en pravi, najhitrejši način za doseg vaših sanj, imenuje pa se – mafija. Mladi Henry Hill (Ray Liotta) se pridruži tej zloglasni organizaciji in hitro dobi vse o čemer je sanjal; ženske, avtomobile, denar in spoštovanje. Njegovi najbližji sodelavci so naduti Tommy DeVito (Joe Pesci) in nataknjeni Jimmy Conway (Robert De Niro). Ta trojica je strah in trepet v kvartu ki denar, poleg rednih prihodkov od reketiranja in ostalih mafijskih aktivnosti, služi tudi s prodajo narkotikov.

Ampak ko Henry prvič pristane v težavah in za rešetkami ugotovi da je blagostanje mafijca zelo nestalno; bivši kolegi ga sumljivo gledajo in z večnim vprašanjem v očeh: "Ali si nas scinkal". Izolacija pa pomeni da se je potrebno lotiti novih načinov zaslužka. Dan za dnem je Henry pod vse večjim stresom in v večjih težavah, a edini izhod iz slepe ulice se kaže v sodelovanju s policijo...

Ta Scorsesejeva klasika je osvojila je pet nominacij za nagradu Oskar, a Joe Pesci je trijumfiral z nagrado za najboljšo stransko vlogo. Robert De Niro je briljiral kot okrutni gangster Jimmy Conway, a Ray Liotta pa se je pokazal kot popolna izbira za mafijca ki vsak dan živi na robu živčnega zloma. Za razliku od večine filmov, ki se ukvarjajo z izseki iz življenj, Scorcese z monumentalno silo uspe v na izgled nemogoči nameri: prikazati življenje nekega gangsterja od začetka pa skoraj do konca, od uvodnih srečanj ki zgledajo kot prva ljubezen do grenkih razočaranj, ki jih lahko prinese samo pripadnost mafijski organizaciji.


Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala