Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Štiri peresa
Poročnik dobi zaradi odhoda iz vojske pred bitko štiri bela peresa - simbol strahopetnosti
  • Naša ocena6/10
  • Vaša ocena10/10

Štiri peresa

The Four Feathers

, 2002., ZDA, 131 min.
Štiri peresaŠtiri peresaŠtiri peresaŠtiri peresa
10.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Potrebujemo vašu ocenu!
Zgodba sega v leto 1898, spremljamo druščino mladih in novopečenih oficirjev željnih boja, ki jih Britanska vlada pošlje v Sudan. Eden izmed njih - Heath se premisli in si tako zasluži "belo pero", kar pomeni znak za strahopetnost. Da bi opral svoje ime se tako sam odpravi v daljno Afriko.

Štiri peresa temelji na priljubljenem romanu A. E. W. Masona, ki so ga v filmsko pripoved prelili že večkrat. Priznani režiser Shekhar Kapur, ki ga poznamo predvsem po prepričljivih upodobitvah dveh velikih ženskih osebnosti iz indijske in angleške zgodovine, upornice z vzdevkom "kraljica banditov" in kraljice Elizabete, se ga je lotil z nekoliko drugačnega zornega kota in poudaril zlasti "proti kolonialni" vidik, ki ga v prejšnjih priredbah in romanu samem ni toliko čutiti. S tem je soočil dve temeljno nasprotujoči si plati: kako razvneti gledalčevo željo po staromodni romantični zgodbi moškega samoodrekanja in žrtvovanja in zadostiti potrebi po kritiki hudodelstev in krivic britanskega in nasploh kateregakoli kolonializma, ob tem pa tudi militantno usmerjenih glavnih junakov in junakinje.

Harry se pridruži izbrancem britanske (lahke) konjenice samo zaradi očeta, ki mu je služenje in uspešna vojaška kariera vse najvišje, kar lahko moški pričakuje od svojega življenja. V času urjenja na britanskih tleh splete tesne vezi s štirimi prijatelji, od katerih mu je najljubši Jack, in se zaljubi v lepo Ethne, s katero se javno zaroči in se namerava v kratkem tudi poročiti. Na njegovo veliko razočaranje, hkrati pa na veliko veselje prijateljev, njegov regiment vpokličejo v vojno proti muslimanskemu uporniku Mahdiju v Sudanu. Harry se mora odločiti med svojo vestjo in zato izstopi iz vojaške službe tik pred odhodom v Sudan. Njegovi prijatelji razumejo to kot znak nizkotne strahopetnosti in mu pošljejo vsak svoje belo pero - simbol za strahopetnost. Ko Harry prejme še četrto pero od ljubljene Ethne, ki tudi razdre zaroko, se odloči na lastno pest odpotovati v Sudan; preoblečen v domačina sledi regimentu in je priča, ko ga Mahdijeve čete porazijo. Jack v boju oslepi; Harry ga reši, toda Jack ne ve, kdo je njegov rešitelj. Vrne se v Anglijo k Ethne, ki jo že dolgo skrivoma ljubi. V Sudanu zgodba predstavi tudi edinega pravega junaka tega dogajanja, nekakšnega puščavskega samuraja Abou Fatmo, ki ga izvrstno upodobi Djimon Hounsou. Ta najde Harryja v puščavi, postane njegov zaščitnik in učitelj ter skozi njegovo osebnost gledalec spozna najplemenitejše poteze ljudstev, ki jim britanski imperij hoče vladati s trdo roko in brez spoštovanja za njihovo dostojanstvo, kulturo in vero. Abou pomaga Harryju rešiti prijatelja Trencha iz ječe. Razplet zgodbe je značilno romantičen in prav zaradi tega so tako roman kot priredbe ljubše publiki kot kritikom.


Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala