Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Igra prestolov: v pričakovanju zadnjih delov 2. sezone
Kljub začetku druge sezone HBO-jeve serije, ki je nekoliko razočaral, zadnje epizode vse bolj navdušujejo.
6. junij 2012

Igra prestolov: v pričakovanju zadnjih delov 2. sezone

Igra prestolov: Spopad kraljev
Originalni naslov: Game of Thrones: A Clash of Kings
ZDA, 2011.
Režija:
Brian Kirk,Tim Van Patten
Uloge:
Peter Dinklage, Kit Harington, Emilia Clarke, Sean Bean, Mark Addy, Nikolaj Coster-Waldau

                                                                                                  Ocena 4 / 5

Vse od začetka druge sezone Igre prestolov izgleda kot da med oboževalci vlada nek "tih dogovor" o tem, da se ne omenja razočaranja nad drugim delom ekranizacije književnih del, ki je preteklo leto osvojila svet. Po mojstrskem zaključku prve sezone, ki je le malokoga pustil ravnodušnega, je začetek nove sezone zaznamovalo navdušenje nad vizualno predstavitvijo vsega, kar so modri producenti pustili nedorečeno skoraj leto dni poprej.

 

Vir: blogs.sundaymercury.net

Že prva scena z bogato akcijsko in vrhunsko avdiovizualno kvaliteto poziva vsakogar, da pogleda ta spektakel, za katerega se zdi, da ga je dandanes resnično sposoben sproducirati samo HBO. Omenjena scena je na najboljši način najavila novo sezono, ki pa je žal iz epizode v epizodo prerasla v vse večje razočaranje. Priča smo prekrasnim prizorom, arogantnim likom, družbenim konfliktom in nadnaravnim dogodkom, ki so za trenutek fascinantni, vendar pa se kot problem pokaže pomanjkanje dramatizacije. Serija, ki je od epizode do epizode ter od odnosa do odnosa pazljivo gradila like, je prešla na "temno stran" televizije - liki so postali izključno črno-beli in že na prvi pogled nam je jasno, kdo je tisti, za kogar navijamo. Producentom je tudi element presenečenja, ki je predstavljal bistveno prednost serije, uspelo pretvoriti v lastni kliše in predvidljiv vzorec, ki inteligentnega gledalca pusti ravnodušnega.

Druga sezona pripoveduje zgodbo o veliki vojni za Železni prestol, za katerega se borijo trije posamezniki, od katerih vsak sebe vidi kot zakonitega naslednika: Stark kot kralj Severa s svojo vojsko v maščevalnem pohodu maršira proti King's Landingu, kjer kot marioneta družine Lannister na prestolu sedi Geoffrey. Nočna straža je odšla na skrajni sever v iskanju divjakov, Daenerys Targaryen pa hoče prav tako uveljavljati svojo pravico do prestola s peščico kmetov, preostalih iz plemena Khala Droga.

Kljub vsemu pa se v zadnjih epizodah 2. sezone čustveni konflikti stopnjujejo in liki končno prenehajo početi tisto, kar od njih pričakuje HBO ter začnejo delovati s svojim srcem. V tem trenutku se v nas ponovno pokaže vznemirjenje iz prve sezone. Istočasno seveda ne smemo pričakovati preveč, saj se moramo zavedati, da bo tisto najzanimivejše ostalo za naslednje sezono. V pričakovanju naslednjih epizod pa smo upravičeno lahko vznemirjeni in že v tem trenutku lahko rečemo, da smo tretji sezoni pripravljeni dati priložnost.

Kljub razočaranju in plitkosti se serija iz epizode v epizodo nekoliko odkupi z ekranizacijo "fantastičnega" ter očara s kombinacijo slike in zvoka. Kadar to ni dovolj, se pojavi drama in zgodba se razvija, predvsem v koncu druge sezone. Če pa se tempo v naslednji sezoni ne bo izboljšal, bo visok proračun težko zdržal padec gledanosti. Entuziazem publike in velika baza oboževalcev so namreč kvalitetno zadržali gledanost druge sezone, vprašanje pa je, koliko potrpežljivosti bo publika še imela.

Komentari
Neregistrirani korisnik
 
Oglaševanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Pogoji uporabe  •  Facebook  •  Twitter
© 2021 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala